Fenbilimleri.net | Fen Bilimleri İçerikleri

Ege Üniversitesi’nden Yeni Bitki Türü Keşfi

Egeli Akademisyenlerden Yeni Keşif

Egeli Akademisyenlerden Yeni Keşif

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve ekibi, Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde keşfedilen yeni bir bitki türü olan Çermik Lâlesi’ni literatüre kazandırdı. Yeni bitki türü, doğasever Muhammed Yalçın tarafından kayalıkların dibinde keşfedildi.

Keşif Hikayesi

Çermik Lâlesi’nin keşfiyle Türkiye’de terslâle türü sayısının 53’e çıktığını belirten Prof. Dr. Yıldırım, türün endemik olarak ülkemizde yüzde 56.6 oranında bulunduğunu açıkladı. Bitki türünün keşif hikayesi, Muhammed Yalçın’ın Diyarbakır’ın Çermik ilçesi kırsalında yaptığı doğa yürüyüşü sırasında fark etmesiyle başladı.

Dünyada En Fazla Terslâle Türü Türkiye’de

Yapılan detaylı incelemeler sonucunda Çermik Lâlesi’nin yeni bir tür olduğu belirlendi ve bilimsel makalesi Nordic Journal of Botany dergisinde yayınlandı. Bu yeni tür, Fritillaria yalcinii (Çermik Lâlesi) adıyla literatüre girdi. Türkiye’de terslâle türlerinin en fazla bulunduğu ülkelerden biri olduğuna dikkat çekildi.

Biyokaçakçılığa Karşı Tedbirler

Biyokaçakçılığa Karşı Tedbirler

Çermik Lâlesi’nin endemik ve lokal bir yayılışa sahip olduğu vurgulanarak, biyokaçakçılığın önüne geçilmesi gerektiği belirtildi. Doğal tehlikelerin yanı sıra insan faaliyetlerinin bitki türlerine zarar verebileceği üzerinde duruldu.

Etiketler :

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen yorum yazarken dikkatli olun. Yorumlar yönetici onayından geçmektedir.

Ads Area