fenbilimleri.net Bilim ve Teknoloji Uzayda Mahsur Kalan Astronotlara Yeni Görev Verildi!

Uzayda Mahsur Kalan Astronotlara Yeni Görev Verildi!

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mahsur kalan astronotlara yeni görev verdi. Astronotlar, yaşam arayacak ve toplanan örnekler Dünya'ya gönderilecek.

NASA’dan İstasyonda Mahsur Kalan Astronotlara Yeni Görev

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mahsur kalan astronotlara yeni bir görev verdi. Başlangıçta 8 gün olarak planlanan uzay görevi 8 aya çıkarak benzeri görülmemiş bir aksaklığa neden oldu. Yeni ve farklı görevlerle istasyonda geçirdikleri süreyi anlamlı kılmaya çalışan astronotlar, uzay yürüyüşleri sırasında istasyonun dış yüzeyinde yaşam arayacak. Toplanan örnekler, daha sonra Dünya’da analiz edilecek. Mikroorganizmaların uzay boşluğundaki zorlu koşullarda hayatta kalıp kalmadığını anlamak ise yaşamın Dünya'da başlamadığı teorisini destekleyebilir.

Uzay boşluğunda araştırma yapan astronotlar

Astronotlar İstasyonun Dışında Yaşam Araştırması Yapacak

İki NASA astronotu, yaşam belirtileri aramak için Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) dışına çıkmaya hazırlanıyor. İstasyonun dışından örnek toplama, uzay istasyonunun dışındaki mikroorganizmaları inceleyen bir NASA projesi olduğu rahatlıkla anlaşılan Dış Mikroorganizmalar deneyinin bir parçası olarak gerçekleşiyor. Toplanan örnekler, daha sonra Dünya’da analiz edilecek.

Starliner Sorunları Astronotların Dönüşünü Geciktirdi

Butch Wilmore ve Suni Williams isimli iki astronotun aylar önce Dünya'ya dönmeleri gerekiyordu. Ancak Boeing'in Starliner kapsülünde yaşanan sorunlar nedeniyle bu dönüş aylarca ertelendi. Astronotlar, SpaceX Crew Dragon ile Dünya'ya dönmeden önce Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mecburen bir süre daha vakit geçirecekler.

Uzay Yolculuğunda Mikroorganizmaların Rolü

Uzay araçları ve uzay giysileri görevlerden önce sterilize edilse de, insanlar temizlenemeyen ve temizlenmemesi gereken gerekli mikroplarla dolu benzersiz mikrobiyomlar taşırlar. Bu yüzden astronotlar uzay yolculukları sırasında, trilyonlarca mikroorganizmayı da yanlarında uzaya götürürler. Bilim insanları bu görev sayesinde, uzay istasyonunn mikroorganizmalar salıp salmadığını belirleyebilecek ve bunlardan hangilerinin uzay boşluğundaki zorlu ortamda hayatta kalıp kalamayacağını değerlendirecek.

Yaşam Araştırmalarının Önemi

NASA, "Veriler, yaşamın şu anda veya geçmişte var olabileceği yerleri keşfetmek için kullanılan uzay giysileri de dahil olmak üzere mürettebatlı uzay araçlarında değişiklik yapılması gerekip gerekmediğini belirlemeye yardımcı olabilir." açıklamasında bulundu. Bu canlıların özellikleri, Dünya’daki endüstriler için önemli sonuçlar doğurabilir ve bu dayanıklı mikropların Ay veya Mars gibi diğer dünya dışı yerlerde nasıl hayatta kalabileceklerine ışık tutabilir.

Apollo 12’nin Ardından Mikroorganizmaların Hayatta Kalması

Geçtiğimiz yıllarda unutulmaz bir şekilde, Apollo 12 astronotlarının kurtardığı NASA'nın Surveyor 3 iniş aracının üzerindeki bir kameranın fırlatmadan önce kirlenmiş olduğu bulundu. Bilim insanları vakum testine, Ay yüzeyinde -100° Santigrat derecenin altındaki sıcaklıklara maruz kaldığı halde kameradaki mikroorganizmaların hayatta kaldığı bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *