Helenistik Döneme Ait
80 santimetre boyundaki başsız heykel, ilk incelemelere göre MÖ 320-30 yıllarına tarihlendiriliyor. Bu dönem, Büyük İskender’in fetihleri sonrası sanat ve kültürün zirveye ulaştığı, heykel sanatının detay ve zarafette büyük ilerlemeler kaydettiği bir zaman dilimi olarak biliniyor. Heykel, daha ayrıntılı inceleme için arkeologlara teslim edildi.
![Çöpte bulunan heykel](https://www.fenbilimleri.net/uploads/haberler/2025/1/2754-yunanistanda-cop-torbasinda-2000-yillik-heykel-bulundu.webp)
Keşfin Ardından Soruşturma Başlatıldı
Heykeli kimin çöpe attığını belirlemek amacıyla polis soruşturma başlattı. Bu kapsamda kısa süreliğine bir kişi sorgulandı, ancak daha sonra serbest bırakıldı.
Selanik ve Çevresi, Arkeolojik Keşiflerle Gündemde
Yunanistan’da sıkça rastlanan tesadüfi arkeolojik buluntular, ülkenin antik mirası konusundaki zenginliğini bir kez daha ortaya koyuyor. Aralık ayında, Atina’da doğalgaz boru hattı döşeme çalışmaları sırasında bir Roma dönemi Hermes heykeli bulunmuştu. Selanik’te ise metro inşaatı sırasında keşfedilen antik eserler, geçtiğimiz Kasım ayında metro istasyonlarında sergilenmeye başlanmıştı. Bu eserler arasında mermer döşemeli Roma yolları ve Antik Yunan, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait on binlerce parça yer alıyor.
Yunanistan’ın antik tarihine ışık tutan bu tür keşifler, ülkenin kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyor. Selanik’teki başsız heykel, bu zengin mirasa yapılan son katkılardan biri olarak kaydedildi.